Другите за нас

 

 

От: Ирина - майка на дете посещаващо сесиите по музикотерапия в ателие "Мелотония"
 
   Спомням си първата ни среща с Марта и Панайотис в ателието им. Вече е изминала около година оттогава, отново минавахме на есенен режим, свиквахме с началото на мъгли и дъждове, а вътре в ателието имаше уютна, топла, зареждаща светлина и хармония. След това всеки си избра възглавнички и се разположихме в кръг на пода и започнахме откривателско пътешествие в света на музикалните инструменти. А тяхната колекция е наистина невероятно богата. Бях се заредила с много въпроси, много идеи и не си спомням в кой момент те ми казаха, че не бива да се притеснявам, ако те започнат да се държат като деца, да издават звуци на животни и да се заливат от смях. Ами как! Аз точно това търся и очаквам - ефектът на забавлението. Има ли по-добър педагогически подход, освен този при който учениците да виждат, че си истински и ентусиазиран в това, което правиш. И година след тази първа среща продължавам да го наблюдавам, как всеки път откриват нещо ново, водени от много опит, но и от дълбока вродена интуиция. Възхищавам се как двамата работят в синхрон и какъв баланс постигат в сесиите си между логика и последователност и сърцатост и богата душевност. Благодаря ви за прекрасната музика и за радостното очакване всеки път преди срещите с вас!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Септември 2015
 
От: Диана - майка на дете от аутистичния спектър
 
   Здравейте, искам да споделя своите впечатления от посещенията на сина ми Теодор в музико-терапевтично ателие"Мелотония". Тео е аутист и музикотерапията му помага много - става по спокоен и концентриран, започва да работи по-добре! Щастлива съм, че открих Марта и Панайотис, защото те работят с огромно желание и разбиране към децата! Препоръчвам ги на всички, които се интересуват от музикотерапия! А най-важното е, че Тео се чувства щастлив с тях и постига резултати!
                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                               Септември 2015                                                      
 
 От: Христина - майка на дете от аутистичния спектър
 
   Мили хора, дойде и моя ред да разкажа и напиша как живота ме срещна с тези изключително приятни млади хора Марта и Пако, които много обичат нашите специални деца и правят деня и в частност живота им по-добър благодарение на музиката и тяхната работа с децата. Познавам Марта и Пако от преди половин година, срещнахме се една вечер след плуване на нашата улица, Пако държеше Ария техния лабрадор, аз обяснявах на Пако как Вики го е страх от кучета, а той ми каза, че тя е специално куче за терапии с деца, и така от дума на дума си станахме приятели, и пак да споделя за тяхното изключително внимание към децата и огромното им желание да помогнат с каквото могат /а те могат с музика и то доста добре/ на нашите специални деца.
Много целувки и за двама ви!
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Октомври 2014
 
 
От: Даниела Неева - МС (множествена склероза) Общество България
 
   За пръв път видях Марта на една новогодишна среща, която си организираме като хора с множествена склероза. Беше дошла с група приятели. Безкрайно се учудих да чуя чужда реч и то от млади хора, усмихнати и лъчезарни. От разговора ни разбрах, че е довела и друг млад човек. Цялата група зареждаше с присъствието си, преди всичко с позитивността и желанието за приятелство и добронамереност.
   Измина доста време оттогава. Съвсем случайно животът ме срещна с един психолог, който се интересуваше от това- как се чувстват хората с МС. Сетих се за Марта и нейната непринуденост. Макар и чужденка в България, тя  ме впечатли с начина, по който възприемаше света... и цялата група млади хора покрай нея на тази коледна среща. Научих че съвсем наскоро е направила страхотен клип, където разказва в една синтезирана форма за своите трудни моменти с МС-а на фона на музика, която те увлича и отнася в света на нежната красота, така че без да се усетиш се пренасяш в едно болезненено преживяване, което преминава в прелюдия към откриване на нова истина..или може би към преоткрити истини.
   Това го разбрах едва когато един ден просто ми се обади във фондацията и ме покани в Музикалната академия, където се провеждаха защити на дипломни работи по музикотерапия. Моето отиване там ми отвори врати към един непознат и много чувствен свят на музиканти, интересуващи се от възможностите на музиката като средство за рехабилитация и възстановяване на голяма част от двигателната дейност. Аз самата съм много недоверчива и много не вярвам в „бяла лястовица”. За пръв път виждах млади  хора, които се отнасят с изключително разбиране към двигателни затруднения, както и трайни психически травми и депресивни състояния. Усетих атмосфера на сигурност и спокойствие, каквато отдавна не бях изпитвала. В последствие разбрах, че това не е случайно, защото тяхната ръководителка ги беше научила, че музиката е за другите, тя е обърната навън към хората, а когато човек мисли така, той усеща близкия до себе си, независимо в какви социални взаимоотношения се намира...
    Любопитството ми не свърши дотук. След като успях да получа отговори на много въпроси, свързани с преодоляването на психологически и физически трудности, както и за възможностите да се подобри значително състоянието на самото увреждане, така че да се постигне социална адаптация, пожелах и да видя нагледно какво представлява музикотерапията като лечение върху мен. 
   Марта и Панайот - нейният колега и спътник в живота, ме отведоха в тяхното музикотерапевтично ателие. Мястото е изключително артистично, семпло и уютно. Те отделиха помещението, така че на фона на тиха музика да създадат доверие и спокойствие. 
   Аз имам трудности при използването на ръката, неуверена е, трепери, не мога да преместя предмет на далечно разстояние. Марта ме накара да си преместа ръката, с която по-трудно се справям на нейния барабан. Бях твърдо убедена, че не мога , но понеже им вярвах вече, пък и двамата имаха огромно търпение се пробвах. Никой не ми каза:” повтори, докато успееш” или да прави някакви неодобрителни гримаси. И така създадох сама на себе си възможност да преодолея вечния страх дали няма да изпусна нещо или да залея някого и как някоя нервна касиерка ще ми обяснява как да съм побързала,че имало много хора след мен., което предизвиква още по-бавни движения. Оказа се, че докато е вървяла ритмиката на звука от барабанчетата и възпроизведената мелодика постепенно и двамата са отдалечавали все повече и повече инструмента с една приятна, вдъхваша доверие лъчезарна усмивка. Неусетно видях с очите си как до края на сесията част от моя проблем беше преодолян. 
  Накрая Панайот засвири на своята китара и отново ме въвлече в красивата атмосфера, където живеят тези двама млади професионалисти-музиканти и музикотерапевти, които имат желание да направят добро и да дарят щастие на хората с трайни психически и физически увреждания, там където медикаментите не са достатъчни, а е нужно да се работи с душевността на човека.
 
                                                                                                                                                                                     Даниела Неева
                                                                                                                                                                                     МС Общество                                                                                                                                                                                       София, Юли 2014